Påsyning af knapper

image

Til den kommende årstid er en varm trøje fuldstændig uundværlig. Vi plejer at sværge til fleece trøjer, men da jeg fandt en opskrift på en skøn hæklet trøje hos garngrammatik, måtte jeg prøve den til vores mindste i stedet for. Find opskriften her:

http://garngrammatik.dk/gratis-haekleopskrifter/mellemsvaere-haekleopskrifter/haeklet-cardigan-med-haette-til-dreng-eller-pige/

Jeg har lavet en meget neutral version. Knapperne er købt på genbrug til 50 øre stk. Man må ikke gå ned på knapper. en designer ven sagde: “at det er knappen der gør detaljen!” Hvor har hun ret. Men hvor kan den lille tingest være en dyr detalje! Men jeg har fundet ud af at de fleste genbrugsforretninger har en kasse med knapper til meget rimlig pris og det er ikke noget problem at finde flere ens.

Påsyning af knapper

image

Dette er mit første stykke hæklede tøj, hvor der skal knapper i. Jeg stødte imidlertidig på et problem, da jeg skulle montere dem: hvordan gør man det? Google er din ven? Eller næsten. Jeg synes jeg fandt nogle tricks, men ikke en egentlig forklaring. Så her er en vejledning til hvordan jeg syr knapper i hæklet tøj:


1. Find en nål og de knapper du skal bruge. Tjek at nålen kan komme gennem knapperne. Man kan vælge at sy knapper på med enten sytråd eller garn, man kan evt. også dele garnet op i mindre tråde. Tjek at nål og garn kan komme igennem knappen sammen, hvis du vælger det. Det skal nemt kunne komme igennem hullet sammen, da hullet bliver mindre for hver gang garnet bliver trukket igennem og det skal igennem et par gange.

2. Put tråden gennem nålen. Lig knappehullet henover, der hvor knappen skal monteres. Hvis du allerede har syet nogle knapper i er det en fordel at knappe dem, så du er sikker på arbejdet ikke glider. Stik nålen ned igennem hullet. Lad det stykke snor der er tilbage være så langt, at det nemt kan hæftes fast.

image

3. Flyt den del med knappehullet og træk tråden tilbage på forsiden.

image

4. Lav 2 knuder. Knuderne er på forsiden, men knappen kommer til at dække for den, så det bliver pænere end hvis den er på bagsiden, så ville man komme til at kunne se knuden, hvis trøjen f.eks. står åben.

image

5. Læg knappen oven på knuden. Læg knappehullet over knappen. Knappen skal ligge så man kan se hullerne igennem knappehullet.image

6. Flyt forsigtigt knappehuls stykket for nu skal knappen syes fast. Hvis der er behov for at dreje knappen lidt er det nu, der skal laves små justeringer. Stik nålen igennem det nederste hul i højre side.image

7. Fortsæt nu med at stikke nålen gennem hullerne.imageimage

7.a For at undgå fordybninger på bagsiden kan man vælge at sy omkring en tændstik på bagsiden, som man fjerner til sidst. På den måde undgår man at det bliver for stramt.image

Gentag. Med sytråd skal det gerne gøres 5 gange. Med garn skal det gøres minimum 2 gange eller så mange gange garn og nål tillader det.

8. Til slut køres garnet i cirkel omkring det tråd, der er mellem knap og trøjeimage

Drej garnet om 2-3 gange. Herefter hæftes garnet ved at stikke det igennem det garn du lige har hvilket rundt på bagsiden af knappen, gør det to gang i alt.image

9. Træk tråden om på bagsiden. Også den tråd der hænger tilbage fra start snoren. Nu hæftes enderne på bagsiden. image

Så er du færdig med en knap.